Sortare de pietre cu excavatorul

Ştiu că e foarte important ca fiul meu să cunoască cifrele, dar in același timp, știu că și procesul de categorizare are un rol foarte important in procesarea informatiei și in dezvoltarea abilitătilor matematice. Sortarea si clasificarea diferitelor obiecte, il ajută pe copil să observe că anumite elemente sunt similare sau diferite, să realizeze grupe de elemente ce au la bază o trăsătură comună.
Cum putem începe:

P1030123

-în primă fază: copilul trebuie să înveţe să sorteze un grup de jucării, în două categorii, spre exemplu, maşini și lego.

-după ce copilul înţelege principiul sortării, pot urma exerciţiile „Găseşte obiectul care nu se potrivește”. Putem alinia 3 şosete de adult şi una de copil, apoi încercăm să găsim „intrusul”.

-e important să încurajăm copilul să verbalizeze procesul categorizării și să explice criteriul pe baza căruia realizează sortarea: dacă îi oferim o cutie cu lego, unde piesele au 2 culori și două dimensiuni, copilul poate decide care va fi criteriul ce va sta la baza categoriilor. Aici găsim fișe pentru exersarea categorizării.

Iată unul dintre jocurile pe care l-am utilizat pentru eficientizarea clasificării.
Strada noastră e plină de pietriș. Așa că într-o zi am cules niște pietricele, deoarece m- am gândit că vor fi potrivite pentru a le transporta cu excavatorul.

FotorCreated 10

Ce am folosit:

  • 20 de pietre
  • Marker
  • Excavator de jucărie

Cum am procedat:

    • Am cules și spălat pietrele.
    • Am scris, cu markerul, vocale pe fiecare piatră.
    • Am pus pietrele într-o cutie, am pus excavatorul la treabă. Copilul trebuia să sorteze, cu ajutorul masinii, pietrele cu aceeași vocală. Acest joc il ajută pe copil să se familiarizeze cu vocalele, de asemenea este un bun exerciţiu pentru eficientizarea categorizării.

Câteva dintre jocurile noastre de sortare:

Spor la joacă!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s