M-am bucurat mult când am găsit blogul Caiet pentru şcoala de…acasă. Am găsit pe blogul Ralucăi, multă inspiraţie, jocuri pentru stimularea şi dezvoltarea abilităţilor de învăţare, de relaţionare, idei noi pentru abordarea diferitelor teme, dar şi multe lecţii de viaţă. Pe blogul ei, am citit prima data de stimularea bebeluşului după metoda Doman. Astăzi, Raluca ne descrie două jocuri de citire foarte atractive şi colorate.
Când am inceput sa predau engleza, mi-am dat seama ca trebuia sa imi atrag elevii sa munceasca si sa invete cu drag, pentru ca asa vor ei, nu pentru ca cineva le impune. Am adoptat metoda invatarii prin joaca, iar exercitiile de engleza erau insotite de teatru de papusi, cantecele, puzzle-uri, chestii de colorat sau desenat, board games (uneori inventate de mine) si altele asemenea.
Am realizat ca un baietel prescolar va invata mai cu spor daca pornesc lectia cu un joc de aruncare a mingilor in lighean, daca invatam despre animale facand pretend play cu figurine, isi va insusi replici uzuale cu mai multa usurinta daca le spune Monica the Monkey sau Tudor the Tiger.
Asa planuiam sa imi invat si proprii copii, când aveam sa ii am, si tocmai de aceea am achizitionat jocuri educative pentru ei inca dinainte de a se fi nascut.
Unul dintre acestea este un joc cu tabla gaurita si „pioneze” de plastic in forma de litere sau cifre. L-am cumparat cu mai bine de 6 ani in urma de la Kaufland, iar saptamanile trecute l-am scos pentru un joc de exersare a citirii. Baietelul meu considera exercitiile de citire clasice cam plictisitoare, asa ca trebuie sa variem abordarile. De data aceasta a trebuit sa citeasca cuvinte de pe biletele colorate, scrise cu litere mici de tipar, iar apoi sa le formeze pe tabla alba cu litere mari de tipar.
Un alt exercitiu-joc este cel in care am folosit o carte cu trei parti (fiecare parte are alfabetul scris cu litere mici). Cartea a fost cumparata din Anglia, la un pret modic (am gasit-o intr-un charity shop), si este gandita ca un exercitiu de spelling pentru cuvinte de trei litere in limba engleza. Pana când S. va invata sa citeasca in engleza (si sa potriveasca imaginile corespunzatoare), eu am folosit-o pentru citirea diferitelor cuvinte scurte in romana.
Sunt foarte multe posibilitati, si am convenit cu S. sa avem din când in când „sesiuni” de cate 20 de cuvinte.
Puteti improviza un astfel de joc cu usurinta, adaptand modelul oferit de Camelia aici. Ea a impartit carnetul in doua pentru cuvinte bisilabice, voi puteti sa il impartiti in trei pentru cuvinte compuse din trei litere.
Spor la joaca si la invatat!
Pingback: Guest post: doua jocuri pentru exersarea citirii | Caiet pentru şcoala de...acasă
Primul joc îl avem și noi! Of…nu spun de câte ori nu am călcat pe piesele alea și mi-au lacrimile 😀