Cum îi învăţăm pe copii tehnica Mindfulness

Sitting-StillSunt situaţii în care nu ne putem bucura de evenimentele frumoase din viaţa noastră deoarece suntem prea prinşi de grijile legate de ceea ce a fost sau urmează să se întâmple. Există o tehnică de relaxare ce ne poate ajuta să ne eliberăm şi să ne concentrăm asupra lucrurilor din prezent-tehnica mindfulness. Una dintre beneficii este faptul că poate fi învăţată şi practicată chiar şi de către copii, sub forma unor jocuri. Am ales să descriu câteva dintre aceste jocuri deoarece cred că e important să-i învăţăm pe copii, cum să se relaxeze, să îi implicăm în jocuri ce îi ajută să simtă o stare de bine.

Conceptul poate fi împărțit în trei părți, sau ceea ce numeşte autorul Susan Kaiser – Greenland ABC-ul mindfulness:

 • Atenție
 • Echilibru
 • Compasiune

Mindfulness este un mod de a explora lumea, ce încorporează o atenție sporită asupra simțurilor și a tot ce ne înconjoară, un sentiment de echilibru care duce la o stabilitate atât în minte cât și în suflet, și o doză de compasiune, atât pentru propria persoană, cât și pentru elementele din jurul nostru.

Alte beneficii ale exerciţiilor de tip mindfulness, sunt evidențiate de către autori Karen Hooker și Iris Fodor în raportul lor “Teaching Mindfulness to Children.”  (Cum îi învăţăm pe copii tehnica Mindfulness)

 • Aducerea atenției înapoi în prezent, departe de grijile ce le anticipăm şi le vedem în viitor
 • Reducerea stresului
 • Ruperea ciclului de griji, în cazul în care o îngrijorare o hrănește pe următoarea până se  transformă în anxietate intensă, nefuncţională
 • Învățându-i să identifice, să devină conștienți și să accepte emoții, mai degrabă decât pur și simplu să fie consumaţi de acestea
 • Îmbunătățirea memoriei lor, prin îmbunătățirea capacității lor de concentrare, de învățare
 • Li se oferă posibilitatea de a experimenta și înțelege propriul proces de gândire și modul în care mintea lor funcționează, aspecte ce contribuie la o mai bună cunoaştere de sine şi a experienţelor personale

Iată câteva jocuri prin care copiii pot exersa tehnica mindfulness:

P1030344

 • 1. Ascultă sunetul. O modalitate simplă pentru copii să practice mindfulness este să-şi concentreze atenţia la ceea ce vor auzi. Îi spunem copilului să închidă ochii şi să asculte cu atenţie sunetul, apoi să încerce să ghicească instrumentul.
 • 2. Exersarea respiraţiei cu jucăria de pluş preferată. Daniel Goleman propune un exerciţiu la îndemâna copilului, acesta trebuie să se culce şi să-şi aşeze animăluţul preferat pe burtică. În timp ce inspiră şi expiră, copilul trebuie să-şi concentreze atenţia asupra modului în care se ridică, apoi coboară animăluţul.
 • 3. “Plimbarea liniştii”. Cu toate că băieţelul meu este foarte activ, îi face plăcere să stăm în curte, în linişte şi să ascultăm cu atenţie diferitele zgomote: încercăm să ghicim câte păsări au cântat, câte feluri de ciripit am ascultat, dacă au trecut maşini, motorete, camioane pe strada noastră, dacă am auzit lătratul câinilor, etc.
 • 4. Identificarea elementelor pozitive din viaţa de zi cu zi. Încerc să găsesc timp pentru a discuta cu copilul meu, despre un lucru ce l-a bucurat în ziua respectivă. Cred că e important pentru copii să înveţe să caute lucrurile frumoase din viaţa lor, pentru care să fim recunoscători.
 • 5. În luna februarie-martie am lansat Provocarea celor cinci simţuri-Invitaţie la joacă. Am dedicat câte o săptămână pentru fiecare simţ în parte, am postat activităţi specifice care să implice fiecare simţ al copilului, concentrarea asupra unui simţ anume (tactil, auditiv, vizual, gustativ, olfactiv). Suntem capabili să ne calmăm mintea şi să ne eliberăm de gândurile “zgomotoase” din capul nostru, atunci când acordăm o atenție sporită informaţiilor obţinute prin una din cele 5 simţuri.
 • 6. Exerciţiu SpiderManacest exerciţiu îi învaţă pe copii să-şi activeze simţurile în stilul lui Spider Man.

Dacă ţi-a placut articolul și dorești să mai primești idei interesante, poţi să dai LIKE paginii de Facebook Gândurile Adrianei-Idei şi jocuri educative

Sursa foto

Publicitate

Un gând despre „Cum îi învăţăm pe copii tehnica Mindfulness

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s