Cum învaţă copilul să ţină creionul

Cât de greu poate să fie, pentru un copil, să ţină creionul în mână? Pare simplu, dar totuşi este vorba de un proces complex şi sunt implicate 4 elemente de bază ce definesc o funcţionare motrică optimă.

1.      Controlul posturii (muşchii umerilor și trunchiul stabilizează brațul, astfel încât degetele sunt libere să se miște, de exemplu, un copil poate ține creionul foarte strâns pentru a-şi asigura o bază fermă şi apasă foarte tare pe hârtie, deoarece nu are suficient control asupra acesteia, sau tensionează umerii și apoi oboseşte repede)

2.      Percepţia tactilă (extragerea acurată a informaţiilor senzoriale este importantă pentru motricitatea mâinilor. Creierul trebuie să coordoneze aceste senzații cu ceea ce vedem, astfel încât să putem face mici schimbări precise, de coordonare și de control al motricităţii)

3.      Coordonarea bilaterală (capacitatea de a folosi ambele parti ale corpului împreună, într-un mod coordonat)

4.      Motricitatea mâinii (mușchii mâinii trebuie să învețe să lucreze bine împreună pentru a controla creioane și alte obiecte mici)

Atunci când copilul este implicat în activităţi motrice care dezvoltă cele 4 laturi de bază, acesta reuşeşte să controleze şi să ţină creionul într-un mod eficient. Jocurile şi activităţile motrice, îl vor ajuta pe copil să scrie eficient, fără efort semnificativ și îl vor susţine în dezvoltarea unei rezistențe mai mari.

Există câteva etape de dezvoltare pentru prinderea şi mânuirea creionului.

dcf1604271f84f91d3428e4351432827

Sursa foto

Pe măsură ce se dezvoltă motricitatea grosieră, muşchii mici ai mâinii, dar si abilitatile intelectuale, copilul se va apropia tot mai mult de poziţia corectă. Nu este indicat să punem presiune pe copil să ţină creionul corect, înainte ca mușchii umerilor și brațelor să fie gata să-l susțină. Prinderea si manuirea corecta a instrumentelor de scris necesita mult exerciţiu, dar şi răbdare atât din partea copilului, cât şi a părintelui. Cel mai indicat şi mai simplu este să încurajăm copilul să se implice în activităţi ce dezvoltă atât motricitatea grosieră cît şi motricitatea fină. Iată câteva idei din jocurile noastre preferate:

Controlul posturii

  • Aruncare la ţintă

P1040162

10479299_1657754667791206_8396577970547223636_n

P1030877

Percepţia tactilă

P1030267

FotorCreated16

FotorCreatedc

În următoarea postare vor apărea şi celălalte idei de jocuri. Voi ce aţi mai adăuga? Care este jocul preferat?

Publicitate

4 gânduri despre „Cum învaţă copilul să ţină creionul

  1. Excelent punctat! Si eu as insista pe dezvoltarea motricitatii grosiere inainte de a cere control asupra instrumentului de scris! Pe mine ma inspira un parc de franghii in care iesim cu fetele deseori. Apucarea,strangerea, catararea si atarnarea de o funie sunt excelente pentru intarirea muschilor corpului in general si ai mainii, in particular. Eu as mai adauga activitatile de transfer din pedagogia Montessori care incurajeaza mai intai folosirea tuturor degetelor pentru apucare (claw, ii zic ei miscarii) in activotati de transfer folosind burete sau carpe umede si apoi pensa trigitala (folosind lingurite, pensete, clesti etc.)

  2. Foarte bun articolul. Unii copii învață mai repede să țină totuși creionul corect în mână. De exemplu al meu nici nu știu cum a început să țină creionul corect, dar știu sigur că a fost mult mai devreme de patru ani. A învățat atât de ușor, încât nici nu-mi dau seama cum a făcut-o și nici de unde a învățat. Dar știu copil care la patru ani ține creionul ca la 2-3 ani, și asta pentru nu a ținut în creion în mână prea des. Părinții nu i l-au dat pe motiv că murdărește 😦

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s