Cum pot să-l ajut pe copilul meu să fie pregătit pentru grădiniță?

copii-gradinita

Aceasta este cea mai frecventă întrebare ce se formulează în mintea părinților, dar răspunsul nu este întotdeauna ușor de formulat. Ca să putem spune că un copil este pregătit pentru grădiniță, el trebuie să dispună de o combinație variată de competențe din domenii diferite: fizic, academic și social. În timp ce multe din aceste competențe apar datorită dezvoltării copilului, zilnic avem posibilitatea de a spori abilităţile sale. Oricât de mare ar fi potențialul unui copil, acesta nu poate asimila abilități noi dacă eforturile nu sunt susținute și duse mai departe de către adult.

  1. Explorează cărți cu copilul tău. Probabil i-ai mai citit deja copilului povești, dar acum este momentul potrivit pentru a cunoaște cu adevărat ce este o carte. Oferă-i ocazia să răsfoiască o carte, astfel încât copilul să poată învăţa care este modul corect pentru a ține o carte, să descopere că paginile se răsfoiesc de la stânga la dreapta, furnizează-i informații despre modul în care sunt compuse cărțile. Pe măsură ce-i citești, urmărește textul cu degetul pentru a-i oferi copilului o modalitate de a diferenția între imagine și text. Cu cât le citim mai des copiilor, cu atât descoperă mai repede plăcerea de a asculta povești, le stimulăm imaginația, curiozitatea pentru a explora tainele lumii. Putem încuraja dezvoltarea limbajului, cerându-i copilului să descrie poza pe care o vede; de asemenea pe măsură ce cresc copiilor le face o deosebită plăcere să întoarcă pagina cărții pe care o citiți, în acest fel devin și mai implicați în ascultarea poveștii. E important să formulăm întrebări ce vizează sfera trăirilor interioare, pentru a stimula progresul copilului în domeniul social/emoțional. „Cum crezi că s-a simțit?” sau „Tu cum te-ai simți dacă ți s-ar întâmpla și ție așa ceva?”
  1. Ajută-l pe copilul tău să-și îmbogățească vocabularul. Vorbește cu el despre gândurile tale, despre programul tău, dar și despre ceea ce se întâmplă în lumea copilului tău. Expunerea micuțului la idei noi îi va oferi resursele necesare pentru asimilarea cuvintelor noi pe care copilul le poate utiliza atunci când vorbește cu tine și-ți povestește despre modul în care vede el lumea. Nimic nu este mai important pentru succesul academic al copilului decât plăcerea de a acumula, de a gândi, de a descoperi lucruri noi și a conștientiza în urma acestor acțiuni, că el este bun. În acest sens, un exemplu de dialog ce provoacă mintea copilului ar fi: când ești la plimbare cu micuțul tău și observi un cocon, întreabă-l ce crede că este acesta. Putem planta câteva bobițe de fasole, apoi să observăm, împreună cu copilul ce se întâmplă zilele următoare.

 

  1. Dezvoltă motricitatea fină a copilului. La această vârstă, este extrem de importantă implicarea copilului într-o varietate de activități, dar atent selectate pentru a evita suprastimularea copilului. Din această cauză, e bine să ne jucăm cu creioanele colorate, cariocile, acuarelele, etc. Oferă-i copilului posibilitatea de a desena, picta, iar apoi afișează-i operele într-un loc vizibil. Astfel, copilul își va dezvolta mișcările fine ale mâinii și în același timp se va simți apreciat și îi va crește încrederea în capacitățile sale. Idei de jocuri pentru dezvoltarea motricitații poți citi AICI.

 

  1. Stimulează independența copilului tău. În momentul în care copilul merge la grădiniță, acesta va trebui nu doar să petreacă timp fără părinți, ci și să adopte decizii și să realizeze diferite sarcini fără sprijinul părinților. Pentru majoritatea copiilor, acest aspect reprezintă o schimbare semnificativă. Trebuie să te asiguri de facilitarea acestei tranziții prin responsabilizarea copilului tău. Principiul cel mai important în creșterea autonomiei copilului este următorul: tot ceea ce copilul știe să realizeze singur, trebuie lăsat să le realizeze singur. E bine să încurajăm copilul să se îmbrace singur, să mănânce singur, să decidă care sunt hainele potrivite în funcție de vremea de afară, etc.

Sursa foto

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s