Empatia este abilitatea de a înțelege și experimenta sentimentele altora. Empatia îl ajută pe copil, și pe noi să înțelegem trăirile celorlalți copii și adulți, să îi ajutăm, încurajăm. Este o abilitate importantă și în ceea ce privește propriul mod de a reacționa, în funcție de persoanele din jur și situație. O modalitate potrivită, pentru a dezvolta capacitatea empatică la copii, presupune să discutăm și identificăm împreună emoțiile noastre și ale persoanelor din jur.
Iată câteva idei:
- Denumim emoțiile ce le simțim
- Recunoastem emotiile copilului si il învațăm si pe el sa le recunoasca la ceilalti.
- Cum te-ai simți dacă cineva ți-ar lua o jucărie? Cum s-ar simți alt copil, dacă și-ar pierde jucăria?
Am început joaca noastră cu modelarea expresiilor emoționale. Am descărcat planșele de AICI, apoi le-am pus într-o folie de plastic și am folosit plastilina pentru a reda trăsăturile.
Apoi am amintit diferite situații în care am simțit emoția modelată.
Am continuat prin elaborarea unor povești pornind de la emoțiile personajelor.
Un aspect esențial în exersarea empatiei se referă la cunoașterea emoțiilor celorlalți. Am folosit cartonașele de joc cu emoții și am dat fiecărui personaj de pluș câte o emoție. Apoi am încercat să spunem o poveste de unde să reiasă situațiile ce au provocat trăirile personajelor. Ne-a plăcut mult deoarece pe lângă cunoașterea emoțiilor și exersarea capacității empatice, jocul ne-a dat posibilitatea de a fi creativi.