Abilitatea emoţională a copiilor, se referă la capacitatea acestora de a-şi gestiona propriile emoţii, precum şi de a recunoaşte și răspunde emoţiilor celorlalţi. Copiii pot să înveţe să recunoască ce simt pentru a putea vorbi despre emoţia pe care o au, să înveţe să identifice emoţia unei persoane din expresia ei exterioară pentru a putea răspunde corespunzător. Iată cum ne-am exersat competența emoțională:
- Identificarea emoțiilor diferite-am decupat o frunză și am lipit buline adezive pe care am desenat expresii emoționale diferite. Copilul trebuia să găsească fețele vesele și să le marcheze cu ajutorul unei clame. Activitatea a contribuit la dezvoltarea motricității și la exersarea abilității de comparare a diferitelor expresii emoționale.
2. Modelează emoția-am decupat din carton, un aparat de fotografiat, apoi l-am rugat pe băiețelul meu să exprime diferite emoții. Am discutat cum arată ochii, sprâncenele, privirea, etc. Această activitate ne ajută să observăm emoțiile și să citim indiciile diferitelor expresii emoționale. Ne-am inspirat de aici.