Jocuri despre emoții – Cum mă simt?

 

Modelul oferit de noi părinții, privind identificarea și gestionarea emoțiilor, este cea mai eficientă modalitate pentru formarea capacității emoționale a copiilor. Putem să găsim jocuri distractive pentru cunoașterea emoțiilor ce au de asemenea beneficiul de a crea o relație pozitivă între părinte și copil.

P1040401

  1. Cum mă simt azi?-am decupat un soare (fericire), un soare parțial acoperit de nori (tristețe) și un nor cu fulgere și ploaie (furie). Le-am lipit pe un carton. Apoi am realizat două găurele, am folosit o bucată de sfoară pe care am înșirat o mărgică. Această mărgică este instrumentul cu care copilul marchează starea emoțională. Apoi am legat sfoara. Fiecare emoție face parte din viața noastră, important e modul în care alegem să o exprimăm. M-am inspirat după o idee de pe internet.

P1040403

 

2. Roata emoțiilor– reprezintă un alt joc pentru recunoașterea trăirilor noastre. Cu ajutorul săgeții, copilul poate indica starea emoțională pe care a trăit-o într-o anumită situație. Am recitit una dintre poveștile preferate „Bulgăraș de primăvară”. Mi-a plăcut povestea, deoarece copiii pot înţelege şi trăi alături de cele două personaje, bucuria prieteniei. La fel, cred că întâmplarea îi îndeamnă pe copii să se gândească la cum îi pot bucura pe prietenii lor, la cum poţi să înţelegi care e dorinţa celuilalt, ce l-ar face fericit. Înţelegerea perspectivei şi trăirilor celuilalt, este o importantă componentă a inteligenţei emoţionale. Tocmai pentru că ne-a plăcut atât de mult cartea, am încercat să identificăm cu roata emoțiilor, trăirile celor două personaje. Am încercat să „punem în scenă” povestea şi să găsim şi alte scenarii:

  • Ce se întâmpla dacă se topea bulgăraşul?
  • Ce ar fi simțit ariciul, dacă iepuraşul uita de dorinţa lui?

 

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s